Karin Murk, ik ben al sinds 1983 ergotherapeut en op een paar korte uitstapjes na heb ik voornamelijk met kinderen gewerkt. In de revalidatie, in Pakistan, in een ziekenhuis en de laatste jaren in de eerste lijn.
In 2001 ben ik begonnen met Ergo Actief, eerst nog even in Stadskanaal en omgeving maar al snel is Ergo Actief zich helemaal gaan richten op de kinderergotherapie in Friesland.
Mijn standplaats is Heerenveen, een mooie uitvalsbasis om zowel richting Sneek, Leeuwarden of Emmeloord te reizen. Dat betekent dat ik inderdaad voor de heel jonge kinderen of met een meervoudige beperking (EMB) in heel Friesland kom.
Ik heb met vele verschillende doelgroepen gewerkt maar de laatste jaren meer en meer een passie gekregen voor de EMB-kids om te zoeken naar de mogelijkheden om hen ook goed te laten zitten in een stoel/wandelwagen/rolstoel zodat ouders met ze op pad kunnen. Te zoeken naar aangepaste spelmogelijkheden of juist naar een oplossing om toch met het hele gezin te gaan fietsen. Doorzetten om een hulpmiddel toch voor elkaar te krijgen, soms via de WMO maar ook wel eens via een fonds of zelfs crowdfunding. Mijn kracht is dan ook samen met de ouders te zoeken naar de oplossingsrichtingen om antwoorden te krijgen op: ‘Wat is er nodig zodat jullie, als ouders, gezin maar ook de kinderen kunnen doen wat ze willen’.
Het is de kunst om goed op de hoogte te blijven van alle mogelijkheden op het gebied van de hulpmiddelen (van rolstoel tot bestek, van kauwmaterialen tot fietsen).
Hoewel er in die 40 jaar natuurlijk veel veranderd is, blijft het uiteindelijk altijd draaien om “zo zelfstandig mogelijk door het leven gaan”. Mijn afstudeerscriptie destijds ging over de implementatie van communicatiehulpmiddelen in de praktijk, toen vaak een plank met “Bliss”-symbolen die je moest aanwijzen. Aanwijzen blijft nog steeds nodig met je handen, met een knop of zelfs met je ogen (infra-rood) maar ook tablets/touch screens zijn niet meer weg te denken binnen de therapie, het onderwijs maar ook om te praten, te spelen of om de lampen in de kamer aan of uit te doen.
Omdat de communicatie voor kinderen zo belangrijk is, ben ik de laatste jaren ook betrokken bij de Stichting MILO voor observatie- en behandeltrajecten bij veelal ingewikkelde vraagstukken op het gebied van ondersteunde communicatie. Verder ben ik lid van de OC-specialisten een landelijk netwerk om ook de kinderen met OC (ondersteunde communicatieproblemen) te kunnen ondersteunen bij kinderen en hun netwerk bijvoorbeeld om alle plaatjes en foto’s in de computer te zetten, of om het netwerk te gaan betrekken bij het gebruik van middelen, maar ook op meer empowerment te creëren voor kinderen die niet praten:
Verder ben ik betrokken bij het IMH-netwerk Fryslan, een samenwerkingsverband om door eenzelfde kijk en manier van denken de ontwikkeling van het jonge kind te stimuleren en ouders te begeleiden.
Ja, de maatschappelijke ontwikkeling, mijn ontwikkeling en de ontwikkeling van de kinderen gaat gewoon door. Daardoor blijft het zo boeiend om als kinderergotherapeut te blijven werken! Dat maken ook mijn uitstapjes naar Pakistan nog steeds boeiend zijn. De laatste keer om op het internationale CP-congres de rol en werkwijze van de kinderergotherapeut te verstevigen.
Ingeschreven bij het kwaliteitsregister onder het nummer 99901547590
KvK 02064858
Lid van Ergotherapie Nederland
Ergo Actief Heerenveen
Dr. Wumkeslaan 4
8442 EM Heerenveen