Ergotherapie is gericht op het mogelijk maken van allerlei dagelijkse activiteiten waarbij gekeken wordt naar de persoon, de omgeving, de activiteiten en de balans hierin.
Kinderergotherapie richt zich vooral op het dagelijkse doen. Ergotherapie wordt ingezet als activiteiten die eigenlijk automatisch behoren te gaan moeizaam verlopen of niet lukken vanwege beperkingen.
- Persoonlijke verzorging zoals aan- en uitkleden, jezelf afdrogen, tandenpoetsen, zindelijkheid
- Schrijven, fijne motoriek (knippen, plakken, vouwen, veterstrikken etc.)
- Eten en drinken
- Spelen (alleen kunnen spelen, samen spelen, speelgoed hanteren)
- Zitten (zowel in de klas, als op een aangepaste stoel of tijdens het eten)
- Concentreren in de klas (starten met werken, doorwerken, organiseren van je werk, etc)
- Zintuigelijke prikkelverwerking (gevoelig voor prikkels, prikkelzoeker, prikkels vermijden, gebrekkige registratie, zie pagina zintuigelijke prikkelverwerking voor meer informatie)
- Fietsen
- Slapen ( in slaap vallen, doorslapen, veilig in je bed blijven liggen)
- Advies rondom de verzorging van kinderen
- Ondersteuning bij de aanvraag van een voorziening bijvoorbeeld om beter te zitten, te liggen, te spelen of te fietsen.
- Begeleiding ouders bij baby’s die last hebben van veel huilen, slaapproblemen, onrustig zijn, hoge spierspanning, darmkrampjes. (Zie hiervoor de pagina babybehandeling.)
Deze activiteiten kunnen zich afspelen thuis, op school of in de directe omgeving van het kind.
Binnen Ergo Actief zijn we gespecialiseerd in kinderergotherapie. Wij behandelen o.a. kinderen uit het reguliere onderwijs, speciaal/ZML onderwijs, kinderen uit de diverse vroegbehandelingsteams (0-2 jaar) en kinderen met een verstandelijke beperking.